Burgerplicht

Daar loop je dan samen met je zoon Dennis, sjouwend met een tas vlees voor de BBQ deze middag en met 2 zakken kooltjes voor het vuur. Je ziet jongeren rennen en schreeuwen, je kijkt om de hoek van de straat en daar rollenbollen 2 agenten met een verdachte op straat.

De mannelijke brigadier tracht de verdachte, die zich hevig verzet, in bedwang te houden terwijl zijn vrouwelijke collega met de grootste moeite alleen de linkerpols van de verdachte in een handboei krijgt.

Jongeren naast en uit de kroeg staan te gniffelen en een aantal opmerkingen vliegen rond. Een vreemde situatie ontstond omdat de wild om zich heen slaande en trappende verdachte haast niet in toom was te houden.

Ik zet mijn boodschappentas tegen de winkelpui, ga op de benen van de verdachte zitten, met mijn linkerknie druk ik zijn linkerarm klem op zijn rug.

Pak de vrije rechterarm van verdachte, geef hier een flinke draai aan, klem deze boven zijn geboeide linkerpols op zijn rug en draai zijn rechterpols (niet zachtzinnig) in het openstaande gedeelte van de boeien. De vrouwelijke agente ratelde deze dicht.

image

Zonder het zelf bewust te beseffen nam ik op dat moment ongewild “de leiding” over om de situatie beheersbaar te maken (het bloed kruipt waar het niet gaan kan) en gaf de verdachte door waar hij zich aan had te houden en wat ik ging doen.

Filmpje 1

De verdachte “liet” zich “wegslepen” en ik keek het drietal na.

Terwijl ik mij omdraaide om te vertrekken, zag ik in mij ooghoeken dat de verdachte zich wist los te rukken uit de handen van de vrouwelijke agente en er weer een “scramble” met de mannelijke brigadier ontstond.

Boodschappen weer tegen de pui (ik was al lang blij dat ik het vuur van de BBQ nog niet had aangestoken) en bracht direct een beenklem bij de verdachte aan (die inmiddels flink kennis had gemaakt met het plaveisel van het winkelcentrum en voorlopig geen Mach-3 meer nodig heeft).

Een beenklem waarbij zijn knie dwars stond, welke hij morgen ook nog wel zal voelen (mogelijk nog wel een paar weken) zie filmpje 2

Wat de Jacques Smits haters nu ook weer gaan piepen of schreeuwen, ik zag het als mijn BURGERPLICHT om assistentie te verlenen zodat een moeilijke situatie beheersbaar werd, dat u alleen van achter de geraniums kunt schreeuwen om een betere wereld en meer respect voor de politie/hulpverleners, dat is uw zwakte.

Werken aan een beter en veiliger Nederland kan alleen als we dit samen doen en onze burgerplicht tonen wanneer dit nodig is.

image

Dit bericht werd geplaatst in Crime, Juridisch, OM, Openbaar Ministerie, Persoonlijk, Recht en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Burgerplicht

  1. Tassie zegt:

    Mooie actie! Ik zou hetzelfde gedaan hebben, handjes af van hulpverleners! Mensen die zeuren over rechten moeten is in spiegel kijken, want stel zij worden beroofd gelden dezelfde rechten dan nog? Juist dat dacht ik al……

  2. Walter zegt:

    Uitstekende actie Jaques, dit is beter dan staan toekijken hoe onze wijk vercriminaliseert!

  3. hans zegt:

    Waren er maar meer burgers zoals u die ONS af een toe een handje hielpen in plaats van afbreken. HULDE!!!

Reacties zijn gesloten.