Zonder ouders

Vandaag is weer zo een zeldzame dag, een dag dat ik volledig in mijzelf ben gekeerd, denkende aan mijn overleden ouders en overleden zuster. 

Waarom vandaag?

Op 24 juli 1920 werd Catharina Cornelia SMITS-WIEBES in Amsterdam geboren, mijn moeder, een vrouw die heel wat met mij te stellen heeft gehad, maar trots was toen zij mij bij het Korps Rijkspolitie zag.

image

Zij was (natuurlijk) gehuwd met mijn vader, Jacob Hendriks SMITS geboren op 16 februari 1919 in Geldermalsen. Dokwerker te Amsterdam, Sergeant Wielrijdersdetachement en verzetsstrijder in Amsterdam.

image

Hij was een bikkelharde en nietsontziende man als het om recht en zijn vaderland ging, nooit maar dan ook NOOIT heeft hij iets losgelaten over zijn verzetsperiode. Een aangetrouwde oom op zijn crematie wel, een overval op een (Duits) bonnenkantoor in Amsterdam om deze bonnen onder het volk te verdelen, dat is alles wat ik weet over zijn “verleden”.

Hj was meer een vriend, een mattie, een makker. Ging ik fout, dan liet hij mij op mijn platte muil gaan met het gezegde “een goeie leerschool”, mijn moeder was moeder kloek, die beschermde alleen maar.

image

Vandaag denk ik weer aan jullie 2.

Wat men ook over mij zegt en schrijft, de “ballen” die ik heb, heb ik door jullie opvoeding gekregen. Het bikkelharde van jou ouwe en het sociale van jou ma.

Ik wordt tot op het bot gehaat door bepaalde mensen, maar dat raakt mij niet ouwe, ik weet dat ik de juiste weg bewandel, een weg die jij mij hebt gewezen.

image

Tot op de dag van vandaag ben ik jullie daar dankbaar voor en ik zet deze gave’s in om andere te helpen die zuchten onder de lasten van onrecht, zeker onrecht tegenover kinderen.

Ik ben heel eerlijk, ik kan niet zeggen dat ik jullie mis, dan zou ik liegen en dat verafschuwen jullie, jullie hebben mij op en top afgeleverd. Ik weet dat jullie daarboven “apetrots” op mijn “kunstjes” zijn want ik flik het iedere keer toch weer.

Wat jullie mij hebben bijgebracht, breng ik over op jullie 3 kleinkinderen, maar dan wel aangepast naar de huidige tijd.

Regelmatig hebben wij het over jullie, ik zal ervoor zorgen dat zij jullie nooit zullen vergeten, geloof dat maar van mij.

Wij ontmoeten elkaar daarboven wel weer en ja Pa, ik laat het kogellood in mijn donder dan beneden achter.

Portret 013

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Zonder ouders

 1. jannyzeeland zegt:

  Mooi geschreven.

 2. Li-z zegt:

  Je lijkt op je vader..

 3. Renata zegt:

  mooi geschreven…

 4. Yvonne zegt:

  Wat heb je dat ontzettend mooi geschreven. Je ouders mogen daar boven wel super trots zijn op z’on zoon!!!
  Wij vinden je top!

 5. alie zegt:

  toppie Jacques wordt tijd dat wij elkaar eens ontmoeten.

 6. Angela zegt:

  Ik haat jou niet hoor, laat staan tot op het bot.
  Vind je soms wel onrechtvaardig en zeer eigenwijs.
  Zal je vast en zeker ook niet van een vreemde hebben. 😉

Reacties zijn gesloten.